Buitenlandse ontwikkelingen

Geplaatst op 3 juli 2013 · Geplaatst in Nieuws

Buitenlandse ontwikkelingen bij Balanced Brain Force

Toen in februari van dit jaar de vraag bij ons binnenkwam of wij wilden meewerken aan een situatie waarbij Marco Kromkamp een verbetertraject kan gaan opzetten voor de plaatselijke Arubaanse telecom operator, hebben we natuurlijk direct ‘ja’ gezegd. Zoals sommigen weten heeft Marco Kromkamp ongeveer 10 jaar geleden al voor dezelfde operator aan een project gewerkt, waardoor Marco terplekke goed bekend is en hij daarom wist wat voor consequentie dit voor hem heeft.

De opdrachtgever is de grootste telecom operator en netbeheerder op Aruba en bevindt zich op 8.500 km afstand van Nederland. Van een gebruikelijk dagelijks woon-werk verkeer is daarom geen sprake en betekent dus langdurig verblijven op Aruba.

In onze organisatie moest daarom binnen 3 weken voor BBForce en FlexCre8 een operationele vervanger van Marco georganiseerd worden. René Muller heeft een crashcourse gekregen en is meteen in het diepe gesprongen en zorgt nu voor een dienstverlening zoals gebruikelijk en dat het hoge niveau daarvan gewaarborgd blijft.

Voor Marco betekende de situatie dat hij snel zijn privé zaken moest regelen, de koffers pakken en met zijn gezin vertrekken van Schiphol voor langdurig verblijf op Aruba.

De opdracht op Aruba betreft een project met een doorlooptijd van 9 maanden die op de locatie bij de klant wordt uitgevoerd. Aan dit projectavontuur is Marco inmiddels reeds 4 maanden bezig met goede tussenresultaten.

Technisch staan de ontwikkelingen op het eiland en in het bijzonder bij betreffende operator ook niet stil; FTTH wordt uitgerold, 4G is allang operationeel en via het CAI-net, dat ook in handen van deze operator is, worden allerlei tv- en videodiensten geleverd. Het verschil tussen de wijze van aanleg van netten in Nederland en op Aruba is erg interessant. Het CAI-netwerk is daar meestal bovengronds (in palen) en van een andere opbouw dan dat we in Nederland kennen. Binnen FTTH (GPON) wordt ook geëxperimenteerd met hangkabels. Dit is sneller en goedkoper aan te leggen in verband met de grondsoorten die je op Aruba tegen kan komen.

Deze technische ontwikkelingen brengen ook de noodzaak van adequate en up-to-date administratie van netwerken met zich mee. Echter, zoals we wel vaker zien, hapert het ook hier aan het consequent verwerken van revisie in de technische administratie, waardoor er een achterstand is ontstaan.

Daarom kwam in april de tweede vraag van dezelfde klant bij ons binnen om op hele korte termijn een tekenaar te leveren die de achterstand van de revisietekeningen kon wegwerken, naar nu blijkt ook een opdracht voor langere tijd. Ook deze werkzaamheden worden verricht op de klantlocatie. Onze medewerker Henny van Clooster kwam hiervoor in aanmerking, heeft positief gereageerd, zijn koffers gepakt, naar Aruba vertrokken en is inmiddels alweer twee maanden aan dit (achterstanden) project bezig.

Hieronder volgt zijn persoonlijk verslag:

Voor invulling van de vraag die bij mijn werkgever BBForce binnenkwam om op hele korte termijn een tekenaar te leveren voor het wegwerken van achterstand in revisietekeningen, kwam ik meteen in aanmerking door mijn ervaring met de registratiesystemen van o.a. KPN en Eurofiber en mijn engineeringskennis van glas en kopernetten. Drie maanden uit het tegenvallende Nederlandse klimaat en lekker naar de zon, dat is natuurlijk geen moeilijke keuze.

Binnen drie weken was alles rond, ik kon mijn koffers pakken. Zaterdag ’s ben ik geland op Aruba en daar werd ik opgewacht door mijn werkgever van BBForce, Marco Kromkamp, die ook voor een project bij de plaatselijke operator al eerder was ingevlogen. Na het ophalen van mijn auto en het inchecken bij Camacuri-appartments zijn we even langs het kantoor van de operator gereden om te kijken waar het was zodat ik de dag erop niet hoefde te zoeken, mijn tomtom had namelijk geen dekking op Aruba. Maandagochtend na een klein beetje omrijden, was ik dan eindelijk op klantlocatie. Daar werd ik verwelkomd door Ad Zalmstra en zijn we gezamenlijk langs alle afdelingen geweest om me even voor te stellen.

De afdeling PK, was nog hard bezig om mijn werkplek in te richten, de computer te laten installeren en de projecten te organiseren zodat ik aan de slag kon. Dus eerst even een toegangspas laten maken en in het begin van de middag kon ik aan mijn eerst project beginnen weliswaar achter de werkstation van Marco.
Naarmate ik me steeds meer in de projecten kon vastbijten en beter bekend werd met de geautomatiseerde systemen van de operator, verliep alles en stuk soepeler. Ik kon meedenken over een goede manier om het glasnet op de tekeningen te verwerken. Na ongeveer twee weken was ook mijn werkplek als mijn werkstation klaar. Dus kon ik nu op de afdeling, bij de mannen, echt lekker aan de slag. Daar hoorde op de afdeling dat Marco in ieder geval geen vreemde van de projecteurs was, 10 jaar geleden heeft hij namelijk meegeholpen met de opstart en het vullen van het RECTA-project met Ad. Ik heb een hoop verhalen gehoord uit die tijd, die mij bij mijn volgende functioneringsgesprek een zeker goede onderhandelingspositie zullen geven ;-).
Sindsdien verloopt het terugwerken van de revisiewerken soepel.

Hvc_nieuwsbrief

De strandmomenten (na werktijd is het vakantie) zijn geweldig, alleen die zon gaat wel erg hard, zelfs de zonnebrand met factor 50 kon niet voorkomen dat mijn rug met 2e graad zou verbranden.

Tussendoor nog even op vakantie met de motor in Schotland. Aangezien die al gepland stond voor dat de vraag uit Aruba kwam. Nu één maal terug, precies op tijd voor “Pan con Tuna Friday” het broodje tonijn wat vrijdags wordt geregeld en weer lekker aan de slag.

Henny van Clooster